torek, marec 29, 2011

Plutonij je ušel iz steklenice

V Fukušimi gre, kot kažejo zadnje novice, s slabega na slabše. Zdaj je uradno potrjeno, da so na petih lokacijah kompleksa elektrarn našli plutonij. Zaradi svoje izjemne kancerogenosti, po mnenju mnogih poznavalcev gre za najbolj nevaren element na planetu, in zelo dolge razpolovne dobe, ki znaša prek 24.000 let, je najdba še dodatno zapletla razmere. Plutonij, ki se zaradi visoke mase po zraku le težko širi, vsebuje mešano gorivo reaktorja št. 3, tako da lahko najdbe izvirajo zgolj iz njegove poškodovane sredice ali iz izrabljenih gorivnih palic.

Reševalci se soočajo z več težavami hkrati. Potem, ko so v ponedeljek v betonskih ceveh pod reaktorjem št. 2 odkrili nevarno kontaminirano vodo, je nastala dilema, ali naj jo čim prej izčrpajo in tako zmanjšajo sevanje, ali pa naj nadaljujejo z improviziranim hlajenjem, ki verjetno prispeva dodatne količine nevarnih odplak.

Reševanje katastrofe v Fukušimi poleg tehničnih zdaj predstavlja tudi politične izzive. V prvi vrsti gre za omajano zaupanje v japonsko sposobnost obvladovanja težav. Francoska vlada je namreč potrdila, da so nekatera njena podjetja prejela prošnje za pomoč pri obvladovanju katastrofe. Japonski premier se je v zadnjih dneh znašel tudi pod pritiskom očitkov iz opozicije, češ da je bila prva evakuacija okoliškega prebivalstva nezadostna. Okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki že več dni meri radioaktivnost v okolici kompleksa, poziva ljudi, naj čim prej zapustijo tridesetkilometrski pas, za katerega so oblasti še donedavna zagotavljale, da je povsem varen. Če bo do ponovne evakuacije dejansko prišlo, bo zaradi Fukušime svoje domove zapustilo že 200.000 ljudi.

Ni komentarjev: