petek, marec 11, 2011

Je za potres kriva luna?


Japonsko je davi pretresel najhujši potres v zadnjih 140 letih, odkar sistematično merijo potresno aktivnost. Epicenter z magnitudo 8,9 leži okrog 300 kilometrov severovzhodno od Tokija, v globini 25 kilometrov osrednjega otoka Honšu. Potres, katerega magnitudo je potrdila tudi Ameriška geološka služba, je največji po letu 1872 in presega celo Veliki Kanto potres, ki je leta 1923 leta prizadel območje Tokija in zahteval 140.000 življenj. Japonska meteorološka agencija napoveduje, da bodo potresu kmalu sledili novi sunki.

Po prvih poročilih je tresenje tal sprožilo tudi tsunami višine več kot desetih metrov, ki je odnašal avtomobile in hiše. Nevarnost visokih valov zdaj grozi Filipinom, Tajvanu in Indoneziji, ki jih je prizadel veliki tsunami 2004, opozorilo pa velja domala za vse Tihomorske obale.

Ob današnjem katastrofalnem potresu se ponovno zastavlja vprašanje, ali lahko sezmične dogodke sproži mesečeva privlačna sila. Luna se bo namreč 19. marca na svoji eliptični poti okrog Zemlje našemu planetu ponovno približala na najmanjšo razdaljo.

Ni komentarjev: