petek, januar 07, 2011

... in dražijo hrano


FAO, organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov je sporočila, da so se cene prehrambenih surovin v decembru ponovno dvignile na raven iz leta 2008. Podražitve hrane pred dvema letoma, največje v zadnjih treh desetletjih, so sprožile val nemirov v nerazvitih državah, ki najbolj občutijo nihanja cen osnovnih prehrambenih surovin.

Kljub rekordni letini riža, največji doslej, so izjemni vremenski pojavi, ki jih povezujejo s podnebnimi spremembami: katastrofalne poplave v Pakistanu in suša v Rusiji in Ukrajini, preplašili svetovne trge. Od lanskega poletja strmo naraščajo cene sladkorja in maščob, sledijo jim tudi cene žita. V povprečju so se prehrambene surovine lani podražile za četrtino.

Tudi prihodnost ni obetavna. Zaradi suše v Argentini naraščajo cene soje, poplave v Avstraliji pa bodo žito še dražile. Če k temu prištejemo naraščanje cen nafte, ki je prejšnji mesec presegla 90 ameriških dolarjev za sod, to pa bo posredno vplivalo na ceno koruze za biogoriva, podražitvam ni videti konca.

1 komentar:

jin pravi ...

Dober članek na to temo:
http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/01/10/the_great_food_crisis_of_2011

Zanimivo je, da se proizvaja vedno več, le da je prebivalstvo tudi vedno večje in ima večje potrebe, hkrati pa veliko pobere tudi proizvodnja biogoriv. Cene pa na žalost dvigujejo tudi špekulanti.