torek, januar 18, 2011

Mleko iz biološke pridelave je vendarle bolj zdravo


Lani je ugledna Londonska šola za higieno in tropsko medicino presenetila z objavo raziskave, v kateri so trdili, da hrana iz biološke pridelave ni nič boljša od tiste, ki je pridelana s konvencionalnimi kmetijskimi tehnikami.

Mnogi zagovorniki biološkega kmetijstva se z ugotovitvami niso strinjali, na primeru mleka pa so zdaj postregli z nasprotnimi ugotovitvami. V pravkar objavljeni študiji Univerze Newcastle so raziskovalci predstavili rezultate analize 22 vzorcev mleka, ki so naprodaj v britanskih supermarketih.

Izkazalo se je, da je mleko iz biološke pridelave, v primerjavi s konvencionalno pridelanim mlekom, dejansko bogatejše s hranili in vsebuje več omega 3 maščobnih kislin, manj pa ima škodljivih nasičenih maščob. Raziskovalci opozarjajo tudi na razlike v sestavi mleka glede na letni čas. Običajno mleko namreč pozimi vsebuje opazno več škodljivih maščob, kar je verjetno posledica odvisnosti od umetnih krmil. Vodja raziskave je prepričana, da je z uporabo mleka iz biološke pridelave vnos škodljivih maščob v telo mogoče zmanjšati za kar 30 do 50 odstotkov.

Ni komentarjev: