torek, maj 04, 2010

Nenadni propad angleškega doba

Doslej neznana bolezen, ki so jo poimenovali nenadni propad hrasta (acute oak decline) grozi, da bo za vselej spremenila podobo angleškega podeželja..Raziskovalci obolenje pripisujejo doslej neznani bakteriji, vendar pravi vzrok in mehanizem okužb, kljub hitremu širjenju, zaenkrat ostaja nepojasnjen. Dob, Quercus robur, v angleščini English Oak, predstavlja keltsko sveto drevo in simbol Anglije in Walesa. Vrsta je znana po izredni trdoživosti, saj ni nobena redkost, da posamezna drevesa dosežejo starost več sto let.

Nenadni propad hrasta zdaj grozi, da bo izbrisal pomemben del angleške kulture. Obolevajo drevesa, starejša od petdeset let, tako v gozdu in mejicah, kot v parkih in vrtovih. Bolezenski simptomi se pojavijo z razpokami na drevesnem lubju, iz katerih prične iztekati temna tekočina. Obolenja zaenkrat ni mogoče zaustaviti in po največ štirih letih drevesa propadejo. Bolezen, ki so jo odkrili tudi v sredozemski Španiji, se po podatkih Britanske gozdne uprave (Forestry Commission) iz osrednje Anglije zdaj širi na jug in vzhod.

Dob ni zgolj simbol in najpogostejša drevesna vrsta Anglije in Walesa. S 16 odstotki gozdnih površin predstavlja pomemben element ekološkega ravnotežja. Britanski gozdarji so zato zaskrbljeni, saj bi se bolezen iz manj gozdnate Anglije lahko razširila tudi na stoletne gozdove Severnega Walesa. V primeru okužbe tamkajšnjih dobovih sestojev, v katerih so posamezni primerki stari tudi prek štiristo let, bo resno ogroženo ekološko ravnotežje celotnega gozdnega prostora, prizadeta pa bo tudi sečnja lesa. Hrastovina je na Otoku značilno gradivo in pomembna surovina tradicionalnih obrti.

Ni komentarjev: