četrtek, december 31, 2015

El Niño ali Srečno Novo Leto


Božič v Angliji, kot tudi drugje po Evropi, ni bil bel, dele Britanije pa so zalile poplavne vode. Vremenske razmere na planetu postajajo vse bolj zapletene. Včeraj na primer se je na Severnem tečaju temperatura povzpela nad ničlo, to je kar petdeset stopinj več, kot je običajno za ta letni čas. Koliko je krivec za tovrstne pojave El Niño, koliko pa jih je pripisati segrevanju ozračja, ostaja za zdaj nepojasnjeno.

Tople vode Tihega oceana zaradi katerih nastane El Niño, so letošnjega okronale za tretjega najmočnejšega, odkar razmere na Zemlji spremljamo s sateliti. Oblici neobdelanih podatkov navkljub je že jasno, da se bo leto 2015 v zgodovino ponovno zapisalo kot najtoplejše doslej in bo po najvišji povprečni zemeljski temperaturi posekalo lansko. Ob vsej kopici dobro plačanih raziskovalcev pa je še vedno težko pojasniti, koliko je k novemu rekordu prispevalo segrevanje zemeljskega ozračja, koliko pa je kriv El Niño. Neizpodbitno ostaja zgolj dejstvo, da kar 13 od 14 najbolj vročih let beležimo v zadnjih stotih letih in da sta površini Atlantika in Pacifika zdaj segreti, kot še nikoli doslej, tople in vlažne zračne mase pa vse bolj pogosto zaidejo na celine. Nad kopnim pa začnejo povzročati kaos v obliki hudega deževja, poplav, viharjev in tornadov.

Skozi zgodovino je mogoče opazovati, kako je El Niño sprožal migracije in spodbujal politične spremembe ter izzival nemire in revolucije. Ker se pametni učijo iz zgodovine, neumni pa jo ponavljajo, bi si morali ob trenutnem podnebnem dogajanju, vsi skupaj zaželeti veliko sreče in pameti v letu 2016.

Ni komentarjev: