ponedeljek, avgust 10, 2015

Vesoljska solata


Po desetletjih hrane iz vrečk, ki je prepotovala na tisoče kilometrov, so astronavti Mednarodne vesoljske postaje danes prvič uživali svežo zelenjavo. Večmesečne priprave in preučevanje rasti različnih vrst zelenjave v mikrogravitacijskem okolju in pod različno umetno svetlobo, se je danes končalo in na vesoljskem meniju se je končno znašla solata, vzgojena na postaji. 

V vesolju pridelana zelenjava, tako pri NASA, pa ni samo zanimivost, ki bo prebivalcem postaje popestrila jedilnik in izboljšala zrak, pač pa pomeni še veliko več. Lastna pridelava zelenjave v breztežnosti namreč odpira nove možnosti pri dolgotrajnem bivanju v vesolju, še zlasti zdaj, ko dozorevajo načrti za človeško odpravo na Mars. Strokovnjaki so prepričani, da bi sveža zelenjava na takšni poti bistveno obogatila jedilnike, obenem pa bo vesoljskim potnikom nudila tudi psihološko uteho na poti milijone kilometrov od doma.

Ni komentarjev: