torek, marec 31, 2015

Pesticidi nad spermo


Zmanjšana plodnost moških že nekaj časa buri duhove, zdaj pa so ameriški znanstveniki po vsej verjetnosti na sledi povzročiteljev vse slabše sperme. Harvardska študija je pokazala, da lahko ostanki nekaterih pesticidov, ki jih pogosto zaužijemo s sadjem in zelenjavo, število semenčic skoraj prepolovijo, druge pa resno poškodujejo. 

Na vrhu seznama sadja in zelenjave, ki je bodočim očetom najbolj nevarno, so se znašli jabolka, jagode, špinača in zelena. Pridelki, ki jih nutricionisti sicer toplo priporočajo, pogosto izvirajo iz intenzivnih nasadov, po obiranju pa so polni ostankov pesticidov. Čeprav so pri delavcih, ki imajo dnevno opravka z zaščitnimi sredstvi, že v preteklosti odkrili pomanjkanje zdravih semenčic, so bili znanstveniki nad tokratnimi rezultati vendarle presenečeni. 

Kaj natančno se v moških telesih, ki so izpostavljena ostankom pesticidov na sadju in zelenjavi zgodi, ostaja za zdaj nepojasnjeno, raziskovalci pa ugibajo, da gre morebiti za kemične lastnosti zaščitnih sredstev, saj so pesticidi znani hormonski motilci. 



Ni komentarjev: