sobota, februar 14, 2015

Bakterije v New Yorku


Raziskovalci so nam že večkrat postregli z ugotovitvami, koliko mikroorganizmov je najti na javnih mestih, v hotelih, na straniščih, razkrili so celo bakterije z mobitelov. Zdaj so se ameriški mikrobiologi lotili še javnega transporta in pri analizi mikroorganizmov s postaj New Yorške podzemne železnice so prišli do zanimivih zaključkov. 

Po pričakovanju so odkrili precej nevarne bakterije, recimo različne seve E-coli ali take, ki povzročajo meningitis, naleteli pa so tudi na povsem nedolžne, kot so na primer mlečnokisle bakterije, ki jih uporabljajo pri izdelavi mozzarelle in ki več povedo o prehranjevalnih navadah potnikov kot o njihovi higieni. 

Na eni od postaj z južnega dela Manhattna, ki se je med divjanjem orkana Sandy znašla pod vodo, so raziskovalci, še po dveh letih naleteli na pretežno morske bakterije, na znameniti postaji Penn pa so lahko z opazovanjem bakterij, ki navadno prebivajo v prsti, na uro natančno določili, kdaj v mesto prihajajo ljudje iz okolice. Največje presenečenje pa je raziskovalce čakalo ob zaključku triletne študije. Za več kot polovico mikroorganizmov s postaj podzemne železnice, ki jo dnevno obišče štiri milijone ljudi, raziskovalci niso mogli ugotoviti izvora, saj niso ustrezale nobeni že opisani vrsti. 



Ni komentarjev: