sreda, junij 11, 2014

Avtomobilski deli iz rastlin

Med dobavitelji sestavnih delov za Fordova vozila se je znašlo neobičajno podjetje. Izdelovalec kečapa Heinz, ki nakopiči na tone paradižnikovih kožic, jih bo odslej, namesto da jih zavrže, uporabil pri izdelavi avtomobilskih delov za ameriškega avtomobilskega giganta. 

Poskusov, da bi plastične dele, za izdelavo katerih je potrebna nafta, nadomestili z materiali iz obnovljivih virov, je bilo v zadnjih desetletjih že precej. Nemški proizvajalci recimo, od katerih zakonodaja zahteva, da avtomobile v celoti reciklirajo, že vrsto let uporabljajo sestavne dele iz jute ali konoplje. Ne samo, da jih je lažje ponovno uporabiti ali uničiti, proizvajalci s takimi pobudami prepričujejo javnost o svoji skrbi za okolje. 

V prihodnosti bodo tako vse več plastičnih delov nadomeščale komponente iz rastlinskih vlaken, poleg konoplje še iz kokosa, celo iz regratovih korenik in riževih luščin. Navdušenju proizvajalcev komponent očitno ni videti kraja, le majhna podrobnost jih utegne postaviti na realna tla. Videz plastike iz rastlinskih vlaken, tako poznavalci, je tako neprivlačen, da bodo tovrstni deli ostali varno skriti pod pokrovi motorjev. 

Ni komentarjev: