nedelja, december 08, 2013

Oreščki so zakon!


 
 

Dolgo časa zapostavljeni zaradi visoke vsebnosti maščob, postajajo oreščki pravi nutricionistični hit. Najdaljša raziskava doslej, začela se je že v davnih osemdesetih, je zdaj nedvomno pokazala, kako koristni so.
 
V študiji, v kateri so več kot dve desetletji spremljali zdravje zdravnikov in medicinskega osebja v ZDA, skupaj 76.000 žensk in 42.000 moških, se je potrdilo, da več, ko jih zaužijemo, bolj koristijo našemu zdravju. Med tistimi recimo, ki so jih uživali najmanj petkrat tedensko, jih je kar 29% manj umrlo zaradi srčnih obolenj, 24% zaradi bolezni dihal in 11% zaradi raka. 
 
Izsledki za poznavalce niso presenečenje, saj poleg rib predstavljajo enega od poglavitnih virov omega-3 maščobnih kislin, ki so se izkazale v mnogih drugih raziskavah. Kar pa je raziskava vendarle novega razkrila, pa je, da med orehi, lešniki in mandlji, torej med »pravimi« oreščki in arašidi, ki so v resnici stročnica, ni nutricionističnih razlik. Pravi ali nepravi torej, oreščki so zdaj tudi uradno koristni zdravju.

Ni komentarjev: