četrtek, december 19, 2013

Fukušima gre v razrez


Medtem ko iz četrtega reaktorja odstranjujejo gorivne palice in mrzlično iščejo rešitev za tri močno poškodovane reaktorje, je končno padla odločitev tudi o dveh nepoškodovanih reaktorjih jedrskega kompleksa v Fukušimi.

Skoraj tri leta potem, ko je potres s tsunamijem zaustavil Japonski jedrski program, je Tepco končno popustil pritiskom javnosti in se odpovedal, da bi v dveh nepoškodovanih reaktorjih še kdaj pridobivali energijo. Podjetje, ki bo nosilo glavnino stroškov razreza in dekontaminacije naprav, si je vse od nesreče prizadevalo za njuno ohranitev, saj bi to pridobivanje energije v kompleksu močno poenostavilo, predvsem pa pocenilo čiščenje, ki bo po sedanjih ocenah trajalo naslednjih štirideset let.

Japonska, ki je pred nesrečo 15% elektrike pridobila s cepljenjem atomov, je zadnje mesece postavljena pred odločitev, ali naj jedrske reaktorje, ki trenutno stojijo, ponovno zažene, ali pa naj se cepljenju atomov v celoti odreče. Odločitev ni lahka, saj so Japonci od Fukušime dalje precej bolj zadržani do jedrske tehnologije, po drugi strani pa uvoz energentov močno načenja zunanjetrgovinsko balanco države, ki se je komaj otresla gospodarske krize .

Ni komentarjev: