sreda, avgust 14, 2013

Nevarna sladkosnednost

 
Sladkorji so sesalcem očitno nevarnejši, kot so domnevali doslej. Do te ugotovitve so prišli raziskovalci Univerze Utah, potem ko so hrani laboratorijskih miši dodali zmes fruktoze in glukoze. Dieta, ki je vsebovala 25% sladkorjev in je v človeški prehrani doslej vejala za še sprejemljivo, se je izkazala za precej tvegano. Sladkosnede mišje samičke so imele pol krajšo življenjsko dobo, samci so se polenili, razmnoževali so se redkeje in dobili za četrtino manj potomstva, manj uspešni pa so bili tudi pri ohranjanju teritorija.

Delež fruktoze in glukoze je v sodobni prehrani naraščal vse od sedemdesetih let, odkar je prehrambena industrija za sladkanje izdelkov pričela uporabljati koruzni sirup. Zadnja leta sladkana živila sicer izgubljajo svojo priljubljenost, tako da naj bi zdaj v povprečju skupaj zaužili do 15% sladkorjev, a delež, kakršnega so uporabii v raziskavi, še zmeraj prejmejo tisti, ki pogosto posegajo po sladkanih pijačah in sladkarijah. Ko so raziskovalci Ameriško združenje izdelovalcev koruznega sirupa povprašali za mnenje o rezultatih njihove raziskave, so prejeli kratek odgovor, češ da bi učinek njihovega izdelka na človeško zdravje lahko pokazala le raziskava na ljudeh.



Ni komentarjev: