nedelja, junij 02, 2013

Monsantu je ušla pšenica



Pred mesecem dni so na njivi v Oregonu naleteli na nenavadno pšenico. Ker je zrasla potem, ko so sosednje posevke škropili z razvpitim preparatom Roundup, je sum takoj padel na gensko spremenjeno sorto. Še bolj skrivnostna pa je najdba postala potem, ko se je razvedelo, da so na istem polju leto poprej gojili običajno ozimno žito, sumljivi klasi pa so spomladanske sorte. 

Ta teden so ameriške oblasti končno priznale, da je na polju v Oregonu zrasla Monsantova genetsko spremenjena sorta, ki ne le, da nikoli ni dobila dovoljenja za pridelavo, pač pa tudi, da jo je podjetje nehalo preizkušati že davnega leta 2004. Po uradnih podatkih je Monsanto od leta 1994 gensko spremenjeno pšenico testiral na 279 poskusnih poljih, a pred desetletjem so razvoj pšenice opustili in se posvetil koruzi. Z njo so se namreč iz humane prehrane, s katero niso uspeli prodreti po svetu, skušali umakniti na bolj dobičkonosno področje pridelave biogoriv.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo zdaj ugotavlja, kako je skrivnostna pšenica, ki nikoli ni zaključila testiranj, sploh lahko prišla na polje. Glede na pravila ravnanja s poskusnimi sortami gensko spremenjenih rastlin, ki bi jih po testnem obdobju morali uničiti, oregonska najdba Monsantove pšenice ostaja zavita v tančico skrivnosti. Oddaljenost od nekdnjih poskusnih polj in čas, ki je pretekel od zadnjih testiranj, praktično izključujeta možnost navzkrižne oprašitve. Dokler Ameriške oblasti ne bodo našle krivca, pa bodo najdbo plačali ameriški izvozniki, ki s pšenico sicer zaslužijo okrog 8 milijard dolarjev letno. Na novico so se že odzvali uvozniki, Južna Koreja in Japonska sta uveljavili začasno prepoved, Evropska komisija pa je pozvala k ustreznemu preverjanju pošiljk iz ZDA.

 

Ni komentarjev: