četrtek, januar 10, 2013

Požar na Dreamlinerju



V ponedeljek je v komandnem delu Boinga 787 Dreamliner, ki je stal na Bostonskem letališču, izbruhnil požar. Ogenj na krovu najnovejšega dosežka ameriške letalske tehnologije je ponovno odprl razpravo o varnosti litij-ionskih baterij, ki jih uporabljamo v večini prenosnih elektronskih naprav, poganjajo pa tudi električne avtomobile.

Boing je Dreamlinerja opremil z novo letalsko tehnologijo, ki namesto hidravličnih sklopov v večji meri temelji na elektroniki. S tem je sicer dosegel zmanjšanje teže letala in prihranke pri porabi goriva, a zamenjava tehnologije je očitno povečala požarno nevarnost. Za litij-ionske baterije je namreč že dlje časa znano, da se lahko pri prekomernem polnjenju vnamejo, ogenj pa je težko pogasiti, saj iz gorečih baterijskih sklopov izhaja kisik.

Dreamliner je opremljen z najsodobnejšimi sistemi za uravnavanje polnjenja baterij, gašenje požarov na krovu ter odzračevanje, zato je toliko bolj nenavadno, da je ob požaru dim zašel celo v kabino letala. Vsem varnostnim sistemom navkljub, in pa dejstvu, da je tip litij-ionske baterije, ki se je vnela, prestal 1,3 milijona ur najzahtevnejših varnostnih testov, inženirji na Bostonskem letališču zdaj mrzlično iščejo Dreamlinerjevo napako. Ta bi lahko, poleg Boinga, na milijone dolarjev veljala tudi avtomobilsko industrijo.

Ni komentarjev: