ponedeljek, januar 07, 2013

Frankenštajn ali plesen


Britanci se vse pogosteje soočajo z izjemnimi vremenskimi pojavi. Angleži so lani zabeležili največ padavin odkar sistematično spremljajo vreme, po dolgem sušnem obdobju so jih nato prizadele še poplave. Podnebne spremembe na otoku pa so so kot voda na mlin zagovornikom genetsko spremenjene hrane.

Vlažnejša in hladnejša poletja, ki pustošijo po britanskih poljih, so zdesetkala predvsem pridelek paradižnika in krompirja. Prodajalci genetsko spremenjenih kultur zato zdaj kmetom obljubljajo hitro rešitev njihovih težav. Z uvedbo njihovih sort, odpornih na plesen naj bi ohranili pridelek, uporaba genetsko spremenjenih kultur pa naj bi bila okolju celo bolj prijazna, saj naj bi zmanjšala del pridelka, ki ga morajo zdaj zaradi bolezni zavreči.

Na policah britanskih supermarketov genetsko spremenjene hrane vendarle oostaja samo za vzorec. Najti jo je le v nekaterih ameriških izdelkih, pa še tam gre najbolj pogosto za dodatke, na primer emulgatorje iz gensko spremenjene soje ali koruzni sirup. Javnost namreč ostaja do frankenštajnske hrane, kot jo popularno imenujejo, precej skeptična in zvesta konvencionalnim poljščinam.

Ni komentarjev: