četrtek, december 06, 2012

Je za alergije kriva klorirana voda?


Jajca, ribe, školjke, arašidi in mleko so po podatkih zdravstvenih oblasti najpogostejši povzročitelji prehranskih alergij. Med otroci je zavračanja določenih vrst živil iz leta v leto več, zato si epidemiologi prizadevajo zadevi čim prej priti do dna.

Raziskovalci Ameriške šole za alergije, astmo in imunologijo so jim zdaj, kot kaže, na sledi. Potem, ko so primerjali različne podatkovne baze o vsebnosti klorovih spojin in alergijskih reakcijah, so ugotovili, da se imunski sistem verjetno burno odziva zaradi prisotnosti klorovih spojin, ki jih uporabljajo v pesticidih, pa tudi pri dezinfekciji pitne vode. Če njihova domneva drži, klorove spojine ne uničujejo zgolj bakterij v vodi, pač pa potem, ko klorirano vodo zaužijemo, pomorijo tudi koristne bakterije v naših prebavilih in s tem izzovejo alergije.

Študija potrjuje tudi rezultate dosedanjih raziskav, ki so slabitev imunskega sistema in alergije povezovale s pesticidi. Tveganje, tako ameriški raziskovalci, naj bi naraščalo pri tistih, ki popijejo velike količine klorirane vode, pa tudi sadnih sokov in napitkov iz čokolade, ki vsebujejo sledove pesticidov. Če se teorija izkaže za pravilno, bomo morali kloriranje vode kmalu opustiti.

Ni komentarjev: