četrtek, december 20, 2012

Ferrari med virusi


Najprej so morali evakuirati severnomorsko ploščad za vrtanje nafte, nato so reševali potnike z dveh križarjenj, zdaj pa se zoprne težave širijo po Otoku in grozijo, da bodo pokvarile tamkajšnje božično razpoloženje.

Norovirus povzroča kratko in v večini primerov precej nenevarno obolenje, ki pa je zelo nalezljivo in ima precej zoprne simptome. Za slabost, ki jo spremljata driska in bruhanje in običajno traja nekaj dni, ni zdravila. Obolelim priporočajo zgolj, da zaužijejo zadosti tekočine in nadomeščajo elektrolite, predvsem pa, da ostanejo doma in povzročitelja ne širijo naokrog. Za infekcijo, tako epidemiologi, je dovolj že stisk rok.

Obolenje, ki se običajno pojavi v zimskih mesecih, je letos izbruhnilo bolj zgodaj, kot v preteklih letih. Po ocenah britanskih zdravstvenih oblasti utegne prizadeti skoraj milijon otočanov, razlog za letošnjo veliko obolevnost pa ostaja nepojasnjen. Zaradi hitrosti, s katero se širi med ljudmi, je dobil vzdevek Ferrari virus, a hitrosti navkljub ga je vendarle še mogoče zaustaviti – z vestnim umivanjem rok.

Ni komentarjev: