nedelja, avgust 26, 2012

Klopi sprožajo alergije


Klopi prenašajo mnoge bolezni, od katerih sta pri nas najbolj razširjeni meningoencefalitis in lymska borelioza. Ameriški znanstveniki pa zdaj ugotavljajo, da ti nadležni insekti sprožajo tudi doslej manj znane alergijske reakcije.

Dolga leta je veljalo, da se z alergijami rodiš ali pa, da se razvijejo v ranem otroštvu. V zadnjih letih pa se po jugovzhodu ZDA širi nenavadna alergija na meso, za katero obolevajo odrasli. Bolezen razširja teksaški klop Amblyomma americanum, ki ga v Evropi sicer ne poznamo, a podobna alergija se je pojavila tudi v Avstraliji, kjer vrsta prav tako ne prebiva.

Znanstveniki Univerze v Virginiji skušajo zdaj ugotoviti, ali burni odziv imunskega sistema na meso povzroča bakterija, ki jo klopi zgolj prenašajo, ali pa gre za alergeno reakcijo na klopno slino. Da bi bila alergija še bolj skrivnostna, različne vrste mesa in celo različni kosi istovrstnega mesa povzročajo različno hude odzive, ki se, prav tako neobičajno za alergije, lahko pojavijo šele več ur po zaužitju mesa. Pacientom težave lajšajo z antihistamini, za najbolj zanesljivo metodo pa za enkrat velja odpoved mesnim užitkom.

Ni komentarjev: