četrtek, avgust 02, 2012

Biogorivo bo presahnilo


Medtem ko pomanjkanje padavin resno načenja ameriško kmetijstvo, suša je prizadela že dve tretjini površin, vedno več Američanov nasprotuje predelavi koruze v biogorivo.

Po ameriškem zakonu o obnovljivih virih energije morajo naftni trgovci v pogonskih gorivih zagotoviti določen delež biogoriva, ki vsako leto narašča. Celotna količina bioetanola naj bi letos znašala 50 milijard litrov, od česar naj bi večino dobili iz koruze. Lani so v bioetanol predelali 40% koruze, letos, ko naj bi bila količina še večja, pa poljščini tako slabo kaže, da bioetanolu nasprotujejo celo kmetje.

Pomanjkanje rumenega zrnja, Amerika pridela največ koruze na svetu, ne bo vplivalo le na cene na črpalkah, pač pa tudi v trgovinah. Vlada ocenjuje, da se bodo zaradi letošnje suše cene hrane v povprečju dvignile za 4% a se na pozive k začasni ustavitvi programa predelave v bioetanol ne odziva, pač pa kmetom raje obljublja dodatno pomoč. Razlog je preprost: jesenske volitve bo dobil tisti, ki bo zmagal v ruralnih območjih ZDA.

Ni komentarjev: