sreda, marec 07, 2012

Vrečke na sodišču


Mestni svet San Francisca je, kot prvi v ZDA, prepovedal prosto razpečevanje plastičnih vrečk. Po petih letih kampanje, ki je navdihnila mnoge zakonodajalce po svetu, bo o novi omejitvi v mestu zdaj odločalo sodišče.

Ko so mestne oblasti prejšnji mesec prepoved, ki je doslej veljala za večje trgovce in drogeriste, razširile na manjše prodajalne ter restavracije, po novem lahko brezplačne vrečke delijo le še kemične čistilnice, ostali pa morajo za vsako zaračunati 10 centov, so naletele na nepričakovani odpor. Koalicija za ohranitev plastičnih vrečk, organizacija, ki jo podpirajo večji izdelovalci plastičnih vrečk, je vložila tožbo, v kateri mestnemu svetu očita, da pred uvedbo dajatve ni naročilo ustreznih okoljskih študij. Koalicija je prepričana, da so plastične vrečke okolju prijaznejše, mestne oblasti pa obenem opozarja, da so presegle svoje pristojnosti, saj poslovanje restavracij ureja državna zakonodaja. 

Čeprav so vplivi plastičnih vrečk na okolje dobro dokumentirani, še posebej to velja za škodo, ki jo povzročajo morskemu življu, pa bo imelo zadnjo besedo v San Franciscu vendarle sodišče. Poznavalci pričakujejo, da bo tožbo zavrnilo, kot se je to zgodilo lani, v podobnem primeru na Manhattan Beach.

Ni komentarjev: