petek, september 23, 2011

Slovenija: obresti gredo navzgor


Po vrsti znižanj bonitetnih ocen evropskih držav je zdaj prišla na vrsto Slovenija. Agencija Moody's je bila v preteklosti naši državi precej naklonjena. Zaradi nizke zadolženosti in solidne gospodarske rasti se je vrsto let ponašala s tretjo najboljšo kreditno oceno. Julija 2006 se nam je ocena celo izboljšala in še po začetku krize, marca 2009 je ostala enaka.

Dobri časi so zdaj mimo. Moody's je danes oceno znižal z Aa2 na Aa3 in ji dodal negativni predznak, kar pomeni, da je država pod drobnogledom. V naslednjih treh mesecih ji agencija lahko ponovno zniža oceno, to pa bi pomenilo, da bi izgubili mesto v najboljšem (high grade) razredu, ter zdrsnili v srednji kreditni razred (upper medium grade).

Moody's tokratno znižanje utemeljuje s težavami v podjetniškem in finančnem sektorju, ki se jim pridružuje politična nestabilnost. V gospodarskem smislu je največja cokla razvoja financiranje podjetij oziroma oslabljeno slovensko bančništvo. Težavam v podjetniškem sektorju se pridružuje politična kriza, zaradi katere je fiskalna konsolidacija in uresničevanje reform pod vprašajem. Moody's na koncu poročila omenja tudi pozitivno stran: stopnja zadolženosti države je še zmeraj sorazmerno nizka, delež tvegane hipotekarne zadolženosti pa majhen.

Za državljane na prvi pogled nepomembna novica ima usodne posledice: obresti v Sloveniji začenjajo svojo pot navzgor.

Ni komentarjev: