četrtek, september 29, 2011

Evro je rešen, za danes


Evropska valuta je za zdaj rešena. Poslanci Nemškega Bundestaga so s prepričljivo večino potrdili razširjene pristojnosti reševalnega sklada za evro in s tem izkazali zaupanje v Angelo Merkel ter njen način reševanja skupne valute.

Nemški kanclerki je danes uspelo prepričati 315 poslancev njene konzervativno-liberalne koalicije, ki so se pridružili poslancem Zelenih in Socialdemokratov ter Merklovo s tem rešili pred sramoto, da bi se reševanja evra lotila s podporo opozicije. Glasovanje je zdaj odprlo zeleno luč za uporabo 440 milijonov težkega sklada za pomoč šibkejšim članicam evroobmočja, za dokapitalizacijo bank in odkup državnih obveznic, ki jih tako bonitetne hiše, kot finančni trgi obravnavajo kot smetje.

Čeprav gre za velik met Merklove, ki je z glasovanjem uspela zajeziti naraščajoče nasprotovanje v lastni koaliciji, 15 evroskeptičnih poslancev je glasovalo proti, in za jasen signal, da Nemčija ne more od daleč opazovati potopa drugih članic evroobmočja, utegne biti glasovanje vendarle zgolj polivanje vode po pogorišču. Z današnjo odločitvijo Bundestaga je bil namreč potrjen paket ukrepov, ki so ga evropski voditelji sprejeli julija in z njim začasno pomirili finančne trge. Ti pa danes zahtevajo več, veliko več in ne le od Grčije, Portugalske in Irske, pač pa tudi od Italije in Španije. Za njuno reševanje pa bo treba poseči globlje v (nemški) žep.

2 komentarja:

jin pravi ...

Saj dejansko financirajo sami sebe. Nemci. Rešujejo evro, svoje banke. Da to počne njihova elita, je razumljivo. Da pa se navadni Nemci ne sprašujejo bolj, zakaj morajo reševati banke pa ne.

Na nek način je vse to reševanje evra velika kraja davkoplačevalcem, prelaganje denarja iz njihovega žepa v žepe oligarhije. Pri tem pa se le na tiho ali pa sploh nič ne govori o tem, da je treba finančni sektor bolj odločno prijeti in nadzorovati. Če se že o tem govori, se zdi, da s figo v žepu.

Lorax pravi ...

Se strinjam. Še bolj me moti, da nemške kovčke polnimo tudi z našim denarjem....