torek, avgust 30, 2011

Brez domače naloge pomoči ne bo


Reševanje evra na plečih Nemčije očitno vse bolj postaja notranje-politično vprašanje. Državljani največje članice evroobmočja so vse manj pripravljeni zategovati pasove, da bi se jug še naprej neobrzdano zadolževal.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se danes mudi na kratkem obisku v Sloveniji, je na shodu svoje Krščansko demokratske stranke pred volitvami v severni deželi Mecklenburg-Vorpommern, tik pred začetkom balkanske turneje, tamkajšnjim volivcem obljubila: »Kdor ne bo naredil domače naloge, pomoči ne bo dobil.«

Merklova, ki v nasprotju z nemškimi Socialnimi demokrati in Zelenimi nasprotuje uvedbi evroobveznic in zadolžene članice evroobmočja že dlje časa opozarja, da morajo, preden se zatekajo pod okrilje evropskega sklada za stabilnost, prekiniti z neobrzdanim zadolževanjem, je v zadnjih mesecih močno pod pritiskom domačih volivcev.

Kakšno sporočilo kanclerka prinaša Sloveniji, ki se je v prvih petih mesecih letos vsak dan zadolžila za 5,25 milijona evrov in pridelala za 1,11 milijarde evrov svežega dolga, lahko samo ugibamo.

Ni komentarjev: