sreda, julij 13, 2011

Veliko smetja v evroobmočju


Ocene ratinških agencij kažejo žalostno sliko evropskih financ. Moody's je včeraj znižal kreditno oceno Irske na raven smeti (junk). Samo teden dni je minilo od znižanja kreditne ocene Portugalske. Obveznice obeh držav so zdaj smetje. Obe članici evrokluba bosta kmalu potrebovali drugi krog finančne pomoči.

Včerajšnje novice o možnosti reprogramiranja Grškega dolga, za katerega vsi, razen nekaterih politikov priznavajo, da je dolgoročno nevzdržen, še dodatno zapleta položaj. Ko bo padla Grčija, se bosta stresli dve veliki članici evroobmočja, Italija in Španija, njuno reševanje pa bo velik zalogaj.

Po prvih ocenah bi evropski stabilizacijski sklad za pomiritev trgov potreboval 2 trilijona (dva tisoč milijard) evrov, sicer se bodo zamajali temelji bančništva v evroobmočju, posledice pa bodo podobne kot ob potresu v Ameriki pred tremi leti. Kaj to pomeni za Slovenijo? Nič dobrega, obresti desetletnih državnih obveznic so se v pol leta dvignile za odstotek in so trenutno skoraj tri odstotke nad Nemškimi.

Ni komentarjev: