sobota, junij 04, 2011

Neznanke E.coli


Dva tisoč obolelih in devetnajst žrtev smrtonosnega seva E.coli v Evropi bega tako prebivalstvo, kot znanstvenike. V ZDA zaradi okužb s to bakterijo vsako leto zboli okrog 80.000 ljudi, a bolezen se le redko konča s smrtjo. Najobičajnejši vzrok infekcije je neposredni stik z okuženo živino. Leta 2000 so ameriške zdravstvene oblasti v Pennsylvaniji in Washingtonu obravnavale dva izbruha nevarnega seva O157:H7. Oba je povzročila živina. Pet let kasneje je za istim sevom zbolelo 63 ljudi na Floridi. Takrat se je bolezen razširila med obiskovalci živinorejskih sejmov. Neposredni stik z obolelo živino pa ni bil razlog vseh ameriških okužb. Leto pred Floridskim izbruhom se je v državi New York z E.coli okužilo 800 obiskovalcev krajevnega sejma. Izkazalo se je, da ga je povzročila onesnažena, neklorirana voda iz lokalnega vodnjaka, iz katere so pripravljali led. Onesnažena voda sicer velja za glavni vir okužb z E.coli v nerazvitih državah. Njena žrtev so najpogosteje otroci.

Kot v sedanjem primeru, so o razlogu bolezni dolgo ugibali pred petimi leti v Ameriki. Skrivnostnega izbruha, med katerim je bilo v 26 ameriških zveznih državah hospitaliziranih 200 ljudi, dolgo ni bilo mogoče pojasniti Več tednov so strokovnjaki ugibali o izvoru bakterije, dokler je končno niso odkrili v predpakirani, biološko pridelani špinači z neke Kalifornijske kmetije. Dodatno zmedo je takrat povzročila Uprava za zdravila in hrano, ki je Američane v nekem trenutku svarila pred kakršnimkoli uživanjem sveže špinače, češ da se bakterija nahaja v samih rastlinah in da ne gre zgolj za posledico pomanjkljive higiene pri pridelavi. Kasnejše ugotovitve so to trditev ovrgle. Za okužbo je bila kriva pomanjkljiva higiena, bakterija pa je izvirala iz živine s sosednje kmetije. Za posledicami špinačnega izbruha so umrli trije ljudje.

Razloga tokratne epidemije ne poznamo, vprašanje pa je, ali jo bo sploh mogoče pojasniti, saj je bila epidemiološka obravnava prvih primerov prepozna, bolezen pa se zdaj hitro širi. Iz žarišča v Hamburgu se je razširila v deset drugih evropskih držav, pojavila pa se je tudi v ZDA. Domnevnega povzročitelja, sev O104:H4 (STEC O104:H4) so doslej iskali predvsem v pripravljenih solatah, preiskave pa otežuje dejstvo, da zelenjavo za njihovo pripravo dobavljajo pridelovalci z vseh koncev Evrope. Nemške oblasti, ki so za izbruh bolezni sprva krivile španske kumarice, se zdaj izmikajo odgovornosti, oblasti v Evropi mirijo prebivalstvo z zagotavljanjem, da je nadaljnje okužbe mogoče preprečiti s pogostim umivanjem rok in temeljitim čiščenjem zelenjave, Rusi pa so se odločili za bolj radikalen ukrep in v četrtek prepovedali uvoz sveže zelenjave iz celotne Evropske Unije.

Ni komentarjev: