torek, junij 28, 2011

Magična formula


Francozi, njihove banke bi bile ob morebitnem grškem bankrotu najbolj izpostavljene, so, kot kaže, iznašli magično formulo za rešitev težav: izplačila bodo z otrok prenesle na vnuke.

Predsednik Nicolas Sarkozy je v ponedeljek potrdil, da so francoske banke z grškimi oblastmi dosegle dogovor o prostovoljnem restrukturiranju grškega dolga. Sporazum, po katerem naj bi letos zapadle grške obveznice zamenjali za nove, ki naj bi zapadle šele čez trideset let, morajo zdaj potrditi ostale finančne inštitucije, ki so Grčiji posojale denar. Če bo potrjen, bodo posojilodajalci za nove grške obveznice obračunavali obresti, kot veljajo za druge evropske države, odlog odplačila pa bo poplačan še s premijo, ki bo vezana na prihodnjo gospodarsko rast.

Če bo francoski sporazum dosežen, naj bi zasebne banke, ki so se zainvestirale z grškimi papirji, ohranile 70% obveznic, ki bi zapadle v izplačilo v obdobju 2011 do 2014, trideset odstokov obveznic pa bi bilo izplačanih v gotovini, ki jo bo zagotovil evropski mehanizem stabilnosti. Vse je seveda odvisno od tega, ali bo grški parlament ta teden potrdil petletni načrt varčevanja in strukturnih reform, s katerim si država pridobi pravico za črpanje nove tranše posojila v višini 110 milijard evrov. To je bilo dogovorjeno lani, ko se je balkanska država prvič znašla pred nerešljivo nalogo vrniti 340 milijard javnega dolga, kolikor se ga je nabralo v desetletjih nebrzdane porabe.

Ni komentarjev: