ponedeljek, marec 21, 2011

Na Vzhodu nič novega


Ko je že kazalo, da je najhujše v Fukušimi minilo in so se razmere začele obračati na bolje, iz kompleksa jedrskih elektrarn ponovno poročajo o zapletih. Potem ko so čez vikend napeljali električne kable do vseh šestih reaktorjev in uspešno zagnali hladilni sistem reaktorja št. 5, je začel naraščati pritisk v najbolj problematičnem reaktorju št. 3, ki vsebuje gorivo s plutonijem. Prav danes so ga, skupaj z reaktorjem št. 4, nameravali priključiti na električno omrežje.

Čez dan se je iz reaktorja št. 3 pričel valiti sivkast dim in dela začasno prekinil. Medtem je Mednarodna organizacija za jedrsko varnost potrdila, da razmere, kljub uspešnemu zagonu hladilnih sistemov ostajajo resne. Četudi tehnikom uspe zagotoviti hlajenje sredic vseh šestih reaktorjev, ostaja nerešen problem izrabljenih gorivnih palic, ki se nahajajo na sedmih lokacijah znotraj kompleksa. Resnost razmer potrjuje tudi odločitev Američanov, da med vojaško osebje v Nagoji, Tokiju in Jokohami, ter člane njihovih družin, preventivno razdelijo tablete kalijevega jodida. Po navodilih vojske jih zaenkrat še ni potrebno uživati.

Težavam pa kar ni videti konca. Zdaj se Japonske oblasti utegnejo soočiti še s kontaminiranimi živili. Potem ko so predvčerajšnjim odkrili povečano sevanje v mleku in špinači iz okolice Fukušime, so včeraj poročali tudi o rahlem zvišanju radioaktivnosti v vodi Tokijskega vodovoda. To odkritje je še posebej zaskrbljujoče, saj pomeni, da se radioaktivnost hitro širi iz tridesetkilometrskega pasu okrog elektrarn. Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da živila, pri katerih so odkrili povečano radioaktivnost, niso več zgolj lokalni problem. Japonska vlada je zaenkrat prepovedala uživanje mleka iz province Fukušima in špinače iz štirih sosednjih provinc.

1 komentar:

Dostava Hrane pravi ...

Vendarle upam, da se stvari hitro uredijo in da ne bomo priča kakšni (beri še večji) katastrofi. lp