četrtek, januar 06, 2011

Wikileaks razkriva biotehnološki lobi


Dolgo časa je znano, da ameriška administracija aktivno spodbuja širitev genetsko spremenjenih poljščin. Depeše ameriške diplomacije, ki jih je prejšnji teden razkril Wikileaks znova potrjujejo, da Washington pri uveljavljanju interesov ameriških biotehnoloških proizvajalcev ne izbira sredstev.

Ena od depeš, ki je bila poslana v Washington pred tremi leti, potem, ko je francoska vlada zavrnila legalizacijo Monsantove genetsko spremenjene koruze, poziva Washington k povračilnim ukrepom. Pritisk naj bi izvajali na EU kot celoto, pa tudi na države članice, ki so najbolj vnete nasprotnice genetsko spremenjenih poljščin. Ameriški diplomati v sporočilih sicer priznavajo, da bo boj za legalizacijo v Evropi dolgotrajen, zato je potrebno pripraviti dolgoročno strategijo sodelovanja z evropskimi proizvajalci.

Depeše kažejo, da je bil pritiskov za legalizacijo genetsko spremenjenih poljščin deležen tudi Vatikan in sicer zato, ker veliko katoliških škofov v nerazvitih državah odkrito nasprotuje prodaji semenskega materiala, ki kmete spravlja v odvisnost od sredstev za kaljenje in zaščito rastlin. Ameriški diplomati so v pritiskih na Sveti sedež videli možnost za hitrejšo liberalizacijo biotehnologije v katoliških državah, a so bili, kot je razvidno iz depeš, nad negativnim odzivom Vatikana razočarani. Več uspeha so imeli, kot kažejo dokumenti, s Špansko vlado. Ta se je v komunikaciji z Američani skrivaj zavzemala za liberalizacijo biotehnologije na Stari celini in se celo obrnila na Washington s prošnjo, naj stopnjuje svoj pritisk na EU. V eni od depeš so ameriški diplomati optimistično zapisali: "Če pade Španija, pade Evropa."

Ni komentarjev: