sreda, avgust 04, 2010

Sredozemlje se spreminja v toplo greznico

Popis morskega življa (Census of Marine Life) razkriva katastrofalno stanje Sredozemskega morja. Projekt, ki združuje raziskovalce morskega okolja iz 80 držav in dokumentira stanje morij po svetu, je pokazal, da je Mediteran verjetno najbolj ogroženo morje na planetu. Umazane podrobnosti so pretirana urbanizacija in uničevanje obal, odplake in izpiranje kmetijskih gnojil.

Sredozemlje pa ni ogroženo zgolj s kopna. V Sredozemlju so biologi odkrili kar 600 tujih, invazivnih vrst. Približno polovica jih izvira iz Rdečega morja, domnevno so ušle skozi Sueški prekop, petino so v Sredozemlje zanesle prekooceanske ladje, okrog deset odstotkov pa jih je pobegnilo iz ribogojnic ali akvarijev. Najbolj uspešni so prišleki iz tropskih morij, kar je posledica segrevanja morske vode, k izginjanju domačih vrst pa prispeva tudi pretiran ribolov.

Raziskovalci opozarjajo, da se 140 milijonom mediteranskim prebivalcem vsako leto pridruži 175 milijonov turistov. Več kot polovica obmorskih naselij odplake spušča neposredno v morje, 60% čistilnih naprav pa ne deluje. En od razočaranih biologov je stanje opisal z besedami: Sredozemlje se spreminja v toplo greznico.

1 komentar:

Marjana pravi ...

Ajajajaj, še enkrat se je pokazalo, da je človek najbolj nevarna zverina na planetu. Kamor ga prinese, dela samo š+kodo. In potem si predstavljamo, da smo vrh stvarstva. Ja, pa ja de. M.