četrtek, april 17, 2008

Vroč krompir

Nemškemu podjetju BASF je zaradi zavlačevanja Evropske komisije očitno prekipelo. V odprtem pismu Stavrosa Dimasa, evropskega komisarja za okolje danes pozivajo, naj se izreče o uporabi njihovega genetsko spremenjenega krompirja s tržnim imenom Amflora. V BASFu upajo, da bi lahko svoj izdelek pričeli saditi že letos.

Potem, ko se evropski kmetijski ministri na februarskem sestanku o odobritvi Amflore niso mogli dogovoriti, so sprejeli sklep, po katerem o vlogi za dovoljenje zdaj odloča Evropska komisija oziroma Dimasov direktorat za okolje. Kljub temu, da je Amflora pridobila pozitivno oceno Evropske uprave za varnost hrane in da je pri dosedanjih razpravah direktorat izdajo dovoljenja podpiral, gre namreč za industrijski krompir, ki ni namenjen prehrani, pa Komisija v trenutnih razmerah z odločitvijo očitno zavlačuje in čaka na boljše čase.

Mnoge Evropske države, med njimi tudi sosednji Avstrija in Italija, so zaradi nasprotovanja domače javnosti že sprejeli najrazličnejše ukrepe, s katerimi praktično preprečujejo pridelavo edine genetsko spremenjene kulture, ki bi jo v Evropi že lahko sejali, Bt koruze.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Zdravo. Danes sem slučajno naletela na tale blog, na hitro preletela nekaj postov in moram ga pohvaliti, mi je zelo všeč, predvsem zaradi izbranih tem. Bom še kaj pokomentirala, ko bolj detaljno preberem. LP