četrtek, april 24, 2008

Nevarne otroške stekleničke

Še prejšnji teden so milijoni Američanov brez pomislekov uporabljali posode iz trde prozorne plastike. Nato se je pojavil sum, da lahko ena od komponent izzove resne zdravstvene težave. V petek je otroške stekleničke iz prozorne plastike, na osnovi preventivnega pristopa prepovedala Kanada. Za prostovoljni umik so se odločili tudi pri največjih ameriških trgovcih, Wal-Martu in Costcu, konec proizvodnje so napovedali vodilni proizvajalci plastičnih posod.

Nevarna snov ima kemično ime bisfenol. Za povečanje trdnosti jo dodajajo polikarbonatni plastiki, iz katere je narejena vrsta vsakdanjih predmetov, od CDjev in prozornih škatel, do najrazličnejših posod za hrano in tekočine. Že dosedaj je bilo znano, da je struktura bisfenola na moč podobna hormonu estrogenu, tako da ga lahko imitira in v telesu sproži hormonske reakcije. Česar pa ne tehnologi, ne toksikologi doslej niso vedeli, pa je dejstvo, da se bisfenol iz posod izlužuje v hrano ali tekočino in na ta način zaide v človekovo telo.

Mehanizem se je izkazal za posebej nevarnega pri otrocih, saj imajo hormonske reakcije pri njih daljnosežne posledice. Po ocenah Ameriškega zveznega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ima bisfenol danes v telesu kar 93 odstotkov Američanov. Analize so potrdile, da so bile vsebnosti te nevarne kemikalije pri otrocih višje, kot pri odraslih. Čeprav o neposrednih vplivih bisfenola na človeško zdravje ni trdnih dokazov, pa so bile dosedanje raziskave dovolj za začasno prepoved. Tiste, ki so bile opravljene na glodalcih, so namreč pokazale tveganje za nastanek reproduktivnih in rakavih obolenj, nekatere pa celo navajajo k zaključku, da bi utegnil bisfenol spodbujati razvoj patološke debelosti.

Ni komentarjev: