sobota, avgust 18, 2007

Pogostejši viharji


Britanska Kraljeva družba je objavila raziskavo dveh ameriških klimatologov, ki sta ugotovila, da se je število tropskih viharjev na Atlantiku v zadnjem stoletju podvojilo. Greg Holland in Peter Webster vedno večjo pogostnost orkanov pripisujeta zvišanju temperature morske vode, kar naj bi bilo posledica podnebnih sprememb.

Njuna raziskava kaže, da je med letoma 1905 in 1930 v Mehiškem zalivu na leto nastalo po šest tropskih viharjev, iz katerih so se v povprečju razvili po štirje orkani. V obdobju med letoma 1931 in 1994 je bilo viharjev po deset, od njih jih je polovica prerasla v orkane. V zadnjem desetletju, do leta 2005 je vsako leto nastalo že po petnajstih viharjev, od katerih jih je osem preraslo v orkane. Naraščanje orkanskih aktivnostih sovpada z višjo temperaturo morske vode. Temperatura površinske vode v Severnem Atlantiku je v zadnjem stoletju narasla za 0,7 celzijeve stopinje, kar dve tretjini segrevanja pa naj bi povzročile človekove aktivnosti.

Čeprav je vodstvo Ameriškega centra za orkane raziskavo zavrnilo kot nedosledno, za vedno večje število orkanov naj bi bil po njihovem zaslužen razvoj tehnologije, ki omogoča vedno bolj natančno zaznavo ciklonov in gibanja neviht, pa sta Holland in Webster za svoje delo požela odobravanje med neodvisnimi znanstveniki. Da lahko obstaja povezava med pogostejšimi orkani in podnebnimi spremembami, so opozarjali tudi v zadnjih poročilih IPCC. Če pa kdo še zmeraj ne verjame klimatologom: ameriške zavarovalnice na območijh, kjer pustošijo orkani, zadnjih nekaj let nepremičnin več ne zavarujejo.

Ni komentarjev: