torek, julij 24, 2007

Ustekleničena norost


Direktor francoskega Perrierja je nekoč priznal, kako presenečen je bil, ko je ugotovil, da je mogoče običajno vodo prodati dražje kot vino, mleko ali nafto. Trgovina z vodo v plastenkah je danes vredna sedemkrat več, kot znašajo vse investicije v oskrbo z vodo v nerazvitih državah. Milijarda Zemljanov še zmeraj nima dostopa do zadostnih količin pitne vode.

Da napolnijo litrsko plastenko, je potrebno načrpati liter in pol pitne vode. S tem se seznam škodljivih posledic stekleničenja šele začne: plastenke, za izdelavo katerih je potrebna surova nafta, saj jih manj kot pet odstotkov recikliramo, na poti od polnilnice do potrošnika prepotujejo na stotine kilometrov. Ker primerjalne študije kakovosti v povprečju ne pokažejo nikakršne razlike, je nakup ustekleničene vode, ki je od vodovodne tudi do tisočkrat dražja, popoln nesmisel.

To so zdaj spoznali v nekaterih ameriških mestih. Župan San Francisca je izdal odlok, ki mestni upravi in podjetjem prepoveduje kupovati ustekleničeno vodo povsod, kjer je na voljo vodovodna. Prihranek v mestnem proračunu so ocenili na pol milijona dolarjev na leto. S podobno kampanjo so začetek julija pričeli tudi v New Yorku. Ej, stari, mogoče bi se nad tem lahko zamislili tudi župani slovenskih mest.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Hja, v nekaterih mestih in vaseh bi to slo, drugje pac ne. Na Dravskem polju sigurno ne.

Lorax pravi ...

Na Dravskem polju je, tako kot še na nekaterih drugih območjih intenzivnega kmetijstva, voda iz vodovoda praktično nepitna. Če bi pa naprimer vlada in ministrstva, ki vodo kupujejo v plastenkah, sredstva namenili za sanacijo podeželskih vodovodov...