ponedeljek, avgust 09, 2010

Neprijetno branje

Od 80.000 kemikalij, kolikor jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, je preverjenih le nekaj sto. Veliko snovi, med njimi je na primer bisfenol, industrija uporablja, kljub temu, da je bila njihova kancerogenost dokazana. V krvi novorojenčkov so odkrili 300 različnih kemikalij, kar kaže, da je vedno več otrok še pred rojstvom izpostavljenih onesnaževanju.

To je le nekaj poudarkov iz poročila z naslovom Zmanjševanje okoljskega tveganja za nastanek raka - Kaj lahko storimo takoj? (Reducing Environmental Cancer Risk, What We Can Do Now) Poročilo je delo Predsedniškega odbora za rak, neodvisnega telesa, ki že od leta 1971 redno poroča ameriški javnosti o različnih vidikih te bolezni.

Na 200 straneh so ugledni onkologi tokrat obravnavali vzroke za epidemične razsežnosti obolenja. 41 odstotkov Američanov bo vsaj enkrat v življenju zbolelo za rakom. Odbor odgovornosti za to ne pripisuje več samo načinu življenja in dednosti, pač pa tudi državi. Brez dlake na jeziku so izpostavili neustrezno zakonodajo in neupoštevanje predpisov, predvsem pa prepričanje, da je večina kemikalij, ki so v uporabi, tudi varnih. Onkologi opozarjajo na dejstvo, da nekatere oblike raka postajajo vedno pogostejše, zlasti pri otrocih. Glede na onesnaženost vode, zraka in hrane ter na množico kemikalij v gospodinjstvu, vzrokov verjetno ni treba iskati drugje, čeprav avtorji poročila priznavajo, da mehanizmi nastanka rakavih obolenj še niso povsem pojasnjeni.

Neprijetnim dejstvom navkljub, odbor ponuja tudi nasvete, kako zmanjšati tveganje za nastanek bolezni:

· Nosečnice in majhni otroci naj se izogibajo hrani, kozmetiki in igračam, ki vsebujejo endokrilne motilce ali druge strupene snovi (informacije o njih lahko najdete na http://www.cosmeticsdatabase.com/ ali http://www.healthystuff.org/).
· Tisti, ki so na delovnem mestu izpostavljeni kemikalijam, naj se preobuvajo pred domačim pragom in obleke perejo ločeno.
· Filtrirajte pitno vodo.
· Vodo in druge pijače hranite v steklenih posodah ali takih iz nerjavečega jekla.
· Izogibajte se plastiki, ki vsebuje bisfenol ali ftalat (varna je plastika z reciklažno oznako 1, 2 ali 5).
· V mikrovalovni pečici uporabljajte keramične ali steklene posode.
· Izogibajte se hrani, ki vsebuje sredstva za zatiranje škodljivcev, plevela ali rastne hormone.
· Izogibajte se močno popečenemu mesu.
· Preverite vsebnost radona v vašem domu.

Ni komentarjev: