petek, avgust 06, 2010

Ženske kupujejo drugačne hiše

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so, zaradi nezmožnosti odplačevanja posojil Američani zapustili že 1,6 milijona hiš, osem odstotkov več kot lani. Potem ko so v prvem letu krize zapuščali predvsem cenejše nepremičnine, so zdaj na udaru večje in dražje hiše. Od lani je najbolj narasla opustitev takih z vrednostjo nad 800.000 dolarjev (607.000 evrov). Nepremičninska kriza, ki traja že tretje leto, korenito posega v ameriški nepremičninski trg.

Če so bili kupci pred leti predvsem moški in so povpraševali po večjih družinskih hišah, v katerih je imela vsaka spalnica tudi svojo kopalnico, posest z manj kot tremi garažami je bilo skorajda nemogoče prodati, zadnje analize kažejo drugačno sliko. Dve tretjini novih lastnikov nepremičnin so zdaj ženske, polovica kupcev je mlajših od 40 let in ima najmanj enega otroka.

Novi kupci imajo očitno tudi drugačne vrednote, saj jih skoraj osemdeset odstotkov zatrjuje, da je preživljanje prostega časa doma, z družino za njih postalo bolj pomembno, skoraj šestdeset odstotkov pa jih skuša živeti tudi bolj preprosto življenje, čeprav se njihovi dohodki med krizo niso spremenili. Spremenjene vrednote vplivajo na povpraševanje. Kvadratura hiš se zmanjšuje, letos se je, prvič po tridesetih letih zmanjšala in trenutno v povprečju znaša 230 kvadratnih metrov, kupce pa vse bolj zanima predvsem energetska učinkovitost nepremičnine.

Ni komentarjev: