četrtek, november 08, 2012

Svarilo za Ameriko


Medtem ko so Američani izbirali predsednika, ki jih bo vodil naslednja štiri leta, so se ob Atlantski obali ponovno zbirali temni oblaki. Območje New Yorka je danes prekrito s snegom, odpravo posledic razdejanja, ki ga je za seboj pustila Sandy, pa otežujeta veter in nizke temperature. Čeprav so bile podnebne spremembe med predvolilno tekmo drugorazredna tema, letošnji vremenski pojavi kažejo, kako usodno postaja segrevanje ozračja.

Ena od največjih svetovnih zavarovalnic, Munich Re, je tik preden je Sandy opustošila Zahodno obalo, objavila analizo nevarnih vremenskih pojavov, ki so v zadnjem času prizadeli Severno Ameriko. Nikjer po svetu, tako nemški zavarovalniški analitiki, ki nenehno vrednotijo vremensko škodo na planetu, število izjemnih vremenskih dogodkov ne narašča tako bliskovito, kot prav v ZDA. V zadnjih tridesetih letih so tamkajšnje naravne katastrofe terjale na tisoče življenj in povzročile za bilijon dolarjev škode, toliko, kolikor je Obamova administracija namenila za sanacijo bančnega sistema in ponovni zagon Ameriškega gospodarstva po letu 2008. 

Podnebne spremembe z vročinskimi valovi, sušami, izjemnimi padavinami in vedno hujšimi orkani iz leta v leto terjajo večji davek. Letošnji julij, najtoplejši, odkar prek Atlantika merijo temperature, so povzročile sušo naslutenih razsežnosti, ki je prizadela dve tretjini Ameriških zveznih držav, zdesetkala živino in oklestila pridelek. Glavni ocenjevalec zavarovalniških tveganj zato v zaključku analize poudarja, da je prve posledice podnebnih sprememb že mogoče čutiti,  vedno bolj nujno pa je tudi ukrepati.
 

 

Ni komentarjev: