sobota, november 10, 2012

Škandal v uradu za podnebne spremembe


V časih, ko politika prisega na zategovanje pasu, vladni organi pa pridigajo ugašanje luči, pešačenje in nižanje temperature na termostatih, šteje vsaka malenkost. Zato si lahko kar zamislite, kako presenečeni so morali bili predstavniki Združenja davkoplačevalcev, ko so pregledovali poslovanje britanskega urada za podnebne spremembe.

Medtem ko je tamkajšnja vlada zagovarjala uvedbo posebnega davka na letalske karte, s katerim naj bi pripomogli »k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v zračnem prometu«, so se njeni uradniki z letali veselo prevažali naokrog. Samo na uradu za podnebne spremembe so v zadnjih dveh letih in pol naročili 3.500 letalskih kart in za njih zapravili poldrugi milijon funtov (1,9 milijona evrov). Najdražja, ki je davkoplačevalce veljala vrtoglavih 7.250 evrov, je bila namenjena, ironično, za polet med Londonom in Cancunom v Mehiki, kjer je potekala konferenca o podnebnih spremembah. 

Če bi prekooceanski polet še nekako lahko zagovarjali, pa so bili nakupi kart za lete med Manchestrom in Londonom, skupaj so davkoplačevalce veljale četrt milijona funtov (300.000 evrov) popoln nesmisel, saj imata obe mesti odlične železniške povezave. »Hipokrizija brez primere«, je predsednik Britanskega Združenja davkoplačevalcev komentiral ravnanje urada, medtem ko je poročilo predstavil javnosti.

Ni komentarjev: