sobota, november 03, 2012

Sandy je rušila rekorde


»Od začetka smo vedeli, da bo izjemno nevarno in naša pričakovanja so se uresničila«, je tiskovno konferenco v ponedeljek začel župan New Yorka, potem ko se je narava znesla nad Mestom, ki nikoli ne spi. 

Orkan Sandy je resnično postavil vrsto rekordov. Barometri so v ponedeljek zabeležili najnižji zračni tlak kakršnekoli nevihte, ki je doslej prizadela Zahodno obalo, medtem ko je Ameriški center za orkane zdaj potrdil, da je s premerom 1.600 kilometrov postal največji viharni pojav, ki so ga kadarkoli zabeležili nad Atlantikom.

Ko je neurje doseglo New York, je tudi tam zrušilo vrsto rekordov. 9,9 m visok plimni val v ponedeljek zjutraj je postal najvišji val vode, ki je kadarkoli doslej prizadel New Yorško pristanišče. Rekord iz lanskega leta, ko je mesto prizadela Irene, je bil presežen za dobra dva metra. Voda, ki je nato zalila mesto, je poplavila sedem prog podzemne železnice, največ doslej, ohromila promet, večina javnega prometa pa zaradi poplavljenih transformatorjev in remiz še vedno ne deluje.

Potem, ko je Sandy udarila ob Zahodno obalo, je brez elektrike ostalo rekordno število ljudi, kar 8 milijonov, od njih pa nekateri še danes vztrajajo v temi in mrazu. Ne nazadnje, Sandy je postala edini vremenski pojav v zadnjih 124 letih, ki je zaustavil trgovanje na Wall Streetu za dva dni.  

Ni komentarjev: