sreda, november 14, 2012

Sevanje povzroča limfocitno levkemijo



Pred dvema desetletjema, ko je eksplodiral Černobilski reaktor, se je v ozračje sprostilo na tone radioaktivnega materiala, posledice pa je odpravljalo skoraj pol milijona delavcev. Tolikšno število ljudi, bilo jih je več, kot preživelih v atomskih katastrofah v Hirošimi in Nagasakiju, zdaj epidemiologom omogoča edinstven vpogled v posledice radioaktivnega sevanja.

Študija, ki je preučila zdravstveno stanje 111.000 ukrajinskih delavcev, je zdaj potrdila, da radioaktivno sevanje dejansko povzroča kronično limfocitno levkemijo. Za to vrsto krvnega raka doslej ni bilo povsem jasno, ali ga lahko izzovejo okvare DNK v kostnem mozgu, ki so posledica radioaktivnosti, saj je bilo tovrstnih obolenj med žrtvami iz Nagasakija in Hirošime le za vzorec. Ukrajinska študija je zdaj potrdila, da je odsotnost te bolezni pri žrtvah atomskih bomb potrebno pripisati siceršnji nizki obolevnosti na Japonskem, kjer limfocitna levkemija prizadene le 3% obolelih za krvnim rakom, v Ukrajini pa kar 40%. 

Zdaj, ko so zdravniki med nekdanjimi černobilskimi delavci evidentirali 137 primerov te bolezni, kar je sicer še zmeraj manj, kot so pričakovali, pa vendar več od »običajnega« enega obolenja na milijon prebivalcev, je povezava potrjena. Rezultati iz Černobila pa niso v pomoč samo medicini. V novo luč postavljajo tudi mahinacije s tako imenovanimi »varnimi dozami sevanja«, ki smo jim bili zadnjič priča pri katastrofi v Fukušimi

Ni komentarjev: