ponedeljek, november 25, 2013

Američani opuščajo biogoriva


 
Potem ko je postalo jasno, da biogoriva iz poljščin prinašajo več škode kot koristi, jih zdaj opušča celo Obamova administracija. Zadnjih šest let so morale ameriške naftne družbe bencinu vsako leto dodajati vse več etanola, zdaj pa je tamkajšnje ministrstvo za okolje predlagalo, da količino alkohola postopno zmanjšajo. 

Opuščanje programa biogoriva iz koruze, s katerim si je politika kupovala glasove na podeželju, ni naključje. Odkar so v Teksasu razvili metodo hidravličnega lomljenja kamnin (fracking), nihče več ne govori o naftnem mrku. Nasprotno, Američani vsako leto načrpajo vse več nafte in z 11 milijoni sodčkov (548 milijoni ton) naj bi do konca desetletja prehiteli tako Ruse, kot Arabce ter se povzpeli na svetovni vrh proizvajalk nafte.

Ob začetku programa spodbujanja predelave koruze v etanol je Bush obljubljal, da bodo ZDA z biogorivom ”močnejše, čistejše in varnejše.” A zato, da bi pridelali zadostne količine koruze, so zasuli na milijone hektarov mokrišč, posekali mejice in gozdne meje, z umetnimi gnojili in pesticidi onesnažili vodonosnike, rezultatov pa od nikoder. Edini dosežek obveznega dodajanja etanola naftnim derivatom tako ostaja enkrat višja cena koruze. Danes zato mnogi verjamejo, da je tehnologija hidravličnega lomljenja kamnin manj škodljiva,kot program spodbujanja biogoriv iz prehranskih surovin.  

Ni komentarjev: