sobota, april 25, 2015

Potresi v Ameriki vse pogostejši



Oklahoma je lani doživela 500 potresov z magnitudo, višjo od 3 stopnje, kar je nenavadno za državo, ki je še pred desetletjem komaj zaznala kakšno tresenje tal. Odkar pri črpanju nafte in plina v ZDA uporabljajo metodo hidravličnega lomljenja kamnin, se potresi pojavljajo vse pogosteje, celo na območjih, ki so doslej veljala za seizmično neaktivne.

Vse več je dokazov, da pogostejše tresenje tal povzroča nova tehnologija, čeprav imajo njeni zagovorniki bržkone prav, ko trdijo, da drobljenje kamnin v globinah zemlje smo po sebi še ne izzove potresov. Na podlagi zadnjih raziskav je namreč mogoče zaključiti, da se težave začno na površini, ko se vrtalci skušajo znebiti stotin tisočev kubičnih metrov onesnažene vode, ki priteče iz globin. Da z njo ne bi onesnažili površinskih voda, jo najpogosteje spet črpavajo nazaj v zemljo, pri tem pa podrejo krhko ravnovesje, ki vlada v prelomnih conah. Odpadna voda najverjetneje zmanjša trenje na prelomih, pri tem pa se sprožijo potresi. 

Ameriška geološka služba je sporočila, da so potresi zdaj pogostejši v Alabami, Arkansasu, Koloradu, Kansasu, v državah New Mexico in Ohio ter v Teksasu in ker tam doslej gradbeni predpisi niso zahtevali posebnih protiseizmičnih ukrepov, zakonodajalci že razmišljajo o spremembah.

Ni komentarjev: