petek, november 08, 2013

Začelo se je čiščenje v Fukušimi


Odkar si je Tokio zagotovil olimpijske igre, se je začelo premikati tudi v Fukušimi. V teh dneh se začenja sanacija poškodovanega kompleksa, ki bo trajala še leta potem, ko bodo športniki zapustili prizorišča.

Prvi je na vrsti četrti reaktor, ki je bil med potresom v remontu. Z njegove strehe bodo odstranili več kot 1000 gorivnih palic, ki tam na rešitev čakajo že več kot dve leti. Štirimetrske cevi, napolnjene z uranovimi peleti, so bile ob času katastrofe v začasnem skladišču na vrhu poslopja. Ko so se sredice ostalih treh reaktorjev stopile, je četrti miroval, težave pa so nastopile potem, ko je v sosednjem eksplodiral vodik. Operacija odstranitve gorivnih palic, ki bo trajala dober teden, ni brez nevarnosti, saj utegnejo biti mnoge počene ali poškodovane zaradi eksplozije. Iz začasnega bazena jih bodo, po 22 naenkrat, skrbno spravljene v zabojih s hladilno vodo, spuščali na tla, nato pa skladiščili v novozgrajenem hladilnem bazenu pri tleh.

Na srečo so temperature v ostalih treh reaktorjih že dlje časa stabilne. Zadrževalnika 1 in 2 kot kaže nista tako poškodovana, da bi radioaktivni material uhajal v okolje. Najbolj problematičen ostaja reaktor 3, saj je sredica v njem verjetno stopljena, zadrževalni hram pa pušča, a radioaktivnost v objektu je tako visoka, da ga za enkrat ni mogoče pregledati.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Ta Fukušima bo ljudi zelo drago stala.
Bojim se ,da tej nalogi ne bodo kos.Černobilska nesreča naj bi bila v primerjavi s tole nesrečo
majhen požarček.