sobota, avgust 31, 2013

Američani vozijo manj

 
Ljubezen Američanov do avtomobila očitno postaja stvar preteklosti. Potem ko so vsako leto prevozili več, se je količina prevoženih kilometrov zdaj zmanjšala za skoraj desetino in se nikakor noče vrniti na predkrizno raven.

Povprečni Američan po zadnjih podatkih transportnega ministrstva prevozi toliko, kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vse več pa je znakov, da avto ljudem več ne daje nekdanjega občutka svobode. Zanimivo je, da imajo v ZDA zdaj, po krizi, več voznic, kot voznikov, a daleč najbolj industrijo skrbi, da avtomobilizem zapuščajo mladi. Delež voznikov med dvajsetim in tridesetim letom se, tako kot drugod v razvitih državah, tudi v ZDA iz leta v leto zmanjšuje, prometno dovoljenje pa jim vse manj predstavlja vstopnico v odrasli svet.

Preprosto, Američani so se naveličali naraščujočih cen bencina, drugih stroškov in cestnih zastojev. Raziskave kažejo, da na spremembo obnašanja vpliva predvsem internet. Več ljudi se druži na socialnih omrežjih, kupuje s spleta, obenem pa narašča uporaba javnega transporta, kolesarjenje in hoja. 

Ni komentarjev: