sobota, junij 16, 2012

Farsa iz Ria



Leta 1992 so se svetovni voditelji in zagovorniki okolja srečali na konferenci v Rio de Janeiru. Svet je ravnokar premagal blokovske delitve in zdelo se je, kot da prihodnost kaže nov obraz. Dvajset let kasneje vznesenih besed ni več, ostaja zgolj razočaranje.

Najbolj očitno, da so bile obljube iz Ria izrečene s figo v žepu, kaže današnji odnos do svetovnih morij. V zaključni izjavi iz Ria so se voditelji držav zavezali, da bo do leta 2012 vzpostavljeno omrežje morskih rezervatov, subvencije, ki spodbujajo nedovoljeni ribolov, bodo pozabljene, najbolj občutljive živalske vrste pa ustrezno zaščitene, ne nazadnje, ribolovna območja, ki jih je opustošil pretirani ribolov, bodo do leta 2015 uspešno okrevala.

Nič od tega se ni uresničilo. Od morskih prostranstev ostaja zaščiten manj kot odstotek, subvencije, ki kar kličejo po ropanju morskega bogastva, so še zmeraj realnost, ogroženih vrst morskih živali je iz leta v leto več, ribolovna območja pa, no, njihovo stanje lahko sam oceni vsak ljubitelj rib. Od Konference o zemlji so ostale zgolj mrtve črke na papirju sporazumov iz Ria.

Ni komentarjev: