Ameriška okoljevarstvena organizacija Environmental Working Group je objavila nov Nakupovalni vodič po pesticidih v sadju in zelenjavi. Tokratna, že osma izdaja njihove uspešnice prinaša prenovljeni seznam najbolj in najmanj onesnaženih pridelkov, na podlagi analiz, ki jih sicer uporabljata Ameriško ministrstvo za kmetijstvo in Uprava za hrano in zdravila.
Umazanih dvanajst (od pridelka z največjo vsebnostjo pesticidov, do tistega z najmanj):
1. Jabolka
2. Stebelna zelena
3. Paprika babura
4. Breskve
5. Jagode
6. Nektarine
7. Grozdje
8. Špinača
9. Zelena solata
10. Kumare
11. Gojene borovnice
12. Krompir
Letošnje analize opozarjajo na precejšnjo obremenitev sadja. Celoten vzorec nektarin in 98% jabolk je vsebovalo izmerljive vrednosti pesticidov, pri gojenih borovnicah pa so našli ostanke kar 42 različnih pesticidov. Rekorder v številu različnih pesticidov, ki so jih pokazale analize, je namizno grozdje, ki je vsebovalo 64 različnih kemikalij za zatiranje škodljivcev.
Kljub vsemu osnovno priporočilo sadja in zelenjave ostaja nespremenjeno, saj so koristi tovrstne diete še zmeraj večje od škode zaradi obremenitve s pesticidi. Še seznam dvanajstih najmanj onesnaženih pridelkov:
1. Čebula
2. Sladka koruza
3. Ananas
4. Avokado
5. Zelje
6. Grah
7. Beluši
8. Mango
9. Jajčevec
10. Kivi
11. Melona
12. Jam ali sladki krompir
13. Grenivka
14. Lubenica
15. Gobe
Ni komentarjev:
Objavite komentar