sreda, februar 16, 2011

Usodne statistike

Centri za nadzor nad boleznimi, ki redno spremljajo zdravstveno stanje Američanov, so javnost nedavno presenetil s statistikami, iz katerih je mogoče sklepati, da se je, zaradi epidemije debelosti, država znašla na pragu resne zdravstvene krize.

Po ocenah strokovnjakov ima 26 milijonov ali 8,3 odstotka Američanov sladkorno bolezen. Njim je potrebno prišteti še 79 milijonov takih, ki imajo sladkor že povišan, a za boleznijo še niso zboleli, bodo pa verjetno v bližnji prihodnosti prav tako potrebovali zdravstveno pomoč.

Še bolj presenetljive so ameriške statistike o pogostnosti kapi, objavljene prejšnji teden. Uvodna ugotovitev, da se je pogostnost kapi pri moških Američanih, starih nad 45 let, zmanjšala za četrtino, pri ženskah je upad še večji, skoraj trideset odstoten, zbledi ob podatkih, ki kažejo, da je za kapjo hospitaliziranih čedalje več mladih.

Pogostnost možganske kapi pri mlajših Američanih, v starostni skupini med 15 do 34 let, se je v zadnjem desetletju povečala za petdeset odstotkov, več kot v vseh drugih starostnih skupinah. Čeprav so statistični podatki še sveži in je za njihovo pojasnitev potrebno več časa, so mnogi strokovnjaki že prepričani, da gre za posledice epidemije debelosti.

Ni komentarjev: