sreda, oktober 28, 2009

Kam plove Nemčija?

Po zmagi na parlamentarnih volitvah sta Angela Merkel in njen koalicijski partner Guido Westerwelle v ponedeljek sklenila sporazum, ki kaže, v kakšne vode bo naslednja štiri leta zaplula največja evropska država in peto gospodarstvo sveta. Prvi odzivi na dobrih 120 strani dolg dokument kažejo, da Nemčija ostaja bolj ali manj na mestu, tudi kar zadeva varstvo okolja.

Na prvi pogled se največja sprememba v okoljski politiki obeta na energetskem področju. Nova vlada namreč namerava odpraviti moratorij na gradnjo jedrskih elektrarn, ki ga je pred sedmimi leti sprejela koalicija socialdemokratov in zelenih. Podaljšala se bo tudi doba delovanja obstoječih naprav, "v skladu z varnostnimi standardi, ki veljajo v Nemčiji." Odločitev, ki ima daljnosežne posledice, saj pomeni manj vlaganj v obnovljive vire energije in več v jedrsko tehnologijo, je bila spričo nemških obveznosti za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov pričakovana, toliko bolj, ker za njo stoji nemška industrija in ker v obdobju krize za subvencioniranje elektrike iz sončnih in vetrnih naprav zmanjkuje denarja.

Za prihodnost Nemčije, pa tudi Evrope je mogoče pomembnejša napoved, da bo nova vlada bolj zavzeto zagovarjala pridelavo genetsko spremenjenih poljščin. Podpora se v prvi vrsti obeta vzgoji genetsko spremenjenega krompirja, ki ga je razvil BASF in ga namerava uporabljati pri izdelavi industrijskega škroba. Prepoved gojenja genetsko spremenjene koruze zaenkrat ostaja, vendar okoljevarstveniki opozarjajo na namero zvezne vlade, da del pristojnost za odločanje o pridelavi genetsko spremenjenih poljščin prenese na deželno raven, kar bi lahko pripeljalo do postopne liberalizacije njihove pridelave.

Okoljevarstveniki so nasploh bolj kot ne kritični do koalicijskega sporazuma. Očitajo mu, da odraža težnje industrijskih lobistov, predvsem avtomobilskega sektorja. To naj bi bilo v prvi vrsti krivo za odsotnost kakršnihkoli ukrepov za omejevanje porabe naftnih derivatov. Kljub temu pa ima koalicijski sporazum tudi svetlo plat. Celo politični nasprotniki pozdravljajo odločitev nove koalicije, da bo nemško železniško omrežje v celoti ostalo v državnih rokah. Nova vlada se namerava odpovedati privatizaciji celotnega omrežja, s postajami in energetskim sistemom vred, potem ko se je javni prodaji delnic Deutsche Bahn odpovedala že prejšnja, velika koalicija.

Največ pozitivnih odzivov je bil med naravovarstveniki brez dvoma deležen tisti del koalicijskega sporazuma, ki se nanaša na ohranjanje narave in mednarodno pomoč. Vlado aktivisti podpirajo v prizadevanjih za obsežnejše financiranje ohranjanja tropskih gozdov in pri ukrepih, ki naj omejijo uničujoče ribiške prakse. Splošno mnenje, ne samo naravovarstvenikov pa je, da nova nemška vlada ne ponuja nikakršnih novosti in da bo tudi naslednja štiri leta "vse po starem".

Ni komentarjev: